top of page

Scrumban? Però, què coi?

Scrumban combina elements d'Scrum i elements de Kanban, però no és un híbrid entre ambdós. De fet, Corey Ladas, creador del marc de treball de l'Scrumban, mai el va concebre com a un conjunt de pràctiques, ni tampoc com a un procés definit i prescriptiu. Aleshores, què coi és Scrumban?


imatge aèria d'una cruïlla de dos carrers d'una ciutat d'estats units, amb bicicletes, cotxes i taxis circulant pel carrer, i vianants per les voreres

Què és Scrumban?


Scrumban és una via de transformació que, partint del marc de treball de l'Scrum té com a destí un procés d'entrega continua de producció Lean, utilitzant Kanban com eina per tal d'assolir aquesta transició. Amb l'entrega contínua es creen les condicions operatives necessàries per a mantenir la millora contínua. Però l'entrega continua en si mateixa només es pot aconseguir mitjançant un procés iteratiu de millora.


En el món de Lean, aquests processos iteratius de millora s'anomenen Kata, i són un conjunt de rutines per passar d'una situació actual a una nova situació millor d'una manera creativa, dirigida i significativa.


Un procés d'entrega continua de producció Lean és un procés d'entrega continua que utilitza Kanban com a eina per a identificar els rebutjos i els colls d'ampolla, i després els elimina utilitzant procesos iteratius de millora

El concepte d'Scrumban va aparèixer per primera vegada al llibre: "Scrumban: Essays on Kanban Systems for Lean Software Development"(Scrumban: Assajos sobre sistemes Kanban per al Desenvolupament de Software Lean) que Corey Ladas va escriure l'any 2009. En aquest llibre es parla d'Scrumban com a una demostració pràctica sobre com obtenir un procés d'entrega continua mitjançant un procés de millora iterativa dins del camp del desenvolupament de software.


Scrumban és una estratègia de desplegament per a l'entrega continua que, parteix de l'Scrum, i utilitza Kanban per tal d'assolir la millora contínua.

 

Què no és Scrumban?


Amb tot això, no és Scrumban:


 • Fer Scrum amb un Scrum Board (Tauler Scrum), és a dir, sense límits de WIP, polítiques, etc. Això és només Scrum!

 • Fer Scrum amb un Kanban Board (Tauler Kanban). Això és Scrum amb una millora en el procés!

 • Fer Scrum amb un nombre determinat de tasques seleccionades per Sprint, en lloc d'utilitzar Story Points (Punts d'Història). Això és fer Scrum amb No Estimates (Sense Estimacions)!

 • Fer Scrum sense Sprints. Això ja no és Scrum!

 • Fer Scrum amb Sprints de longitud variable. Tampoc és Scrum!

 • Utilitzar Kanban augmentant-lo amb rols i esdeveniments de l'Scrum. Això tampoc és Scrum!


 

Com fer Scrumban?


No existeix un procés concret per a l'Scrumban, més enllà del que estableix el mateix Scrum, però és cert que gira al voltant de cicles estàndard de PDSA - Plan Do Study Act (Planificar, Fer, Estudiar i Actuar):

 1. Implementar un equip Scrum multidisciplinari que apliqui les pràctiques estàndard habituals del marc de treball.

 2. Introduir un tauler Kanban, que es pot anar ajustant i millorant gradualment, com a eina com per a identificar els rebutjos i els colls d'ampolla, massa treball en curs o estats on habitualment el treball s'endarrereix.

 3. Canviar una pràctica de l'equip d'Scrum per tal d'apropar-se a l'entrega contínua. Per exemple, es pot plantejar abandonar els cicles dels Sprints per passar a un flux de treball continu.

 4. Aplicar la millora Kata a un dels problemes detectats. És a dir, a l'aplicar qualsevol canvi en el procés, caldrà utilitzar Kanban per tal d'anar visualitzant i mesurant el problema fins que el canvi sigui estable des del punt de vista de criteris de control estadístic de processos.

 5. Repetir els passos 3 i 4 fins que s'estigui practicant la producció Lean i treballant en un flux continu i lliure de rebutjos.


Seguint aquestes 5 passes de manera iterativa arribarem a un punt on, d'acord amb The Scrum Guide (La Guía de l'Scrum), no estarem fent Scrum... És clar! Perquè estarem fent Scrumban!!


De fet, Scrumban és una manera d'abandonar l'Scrum, però no de manera sobtada sinó gradualment. Tampoc, completament, doncs és possible, fins i tot recomanable en alguns casos, mantenir alguns dels elements de l'Scrum com rols o esdeveniments.


Comments


Ens convides a un cafè?

Si t'agrada el que fem per promoure el coneixement de Kanban en llengua catalana, t'aporta alguna cosa i t'ho pots permetre, convida'ns a un cafè!

bmc-button.png

Nosaltres t'estarem molt agraïts, ens animaràs a seguir endavant amb la nostra tasca i ens ajudaràs a mantenir el lloc web lliure de publicitat. 

Ah! I com que som molt conscient que no hi ha un Planeta B, l'1% dels ingressos en cafès els destinem a finançar l'eliminació de les emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera. Més informació aquí.

bottom of page