L'objectiu d'un CFD - Cumulative Flow Diagram (Diagrama de Flux Cumulatiu) és mostrar visualment l'estabilitat d'un procés al llarg del temps. Mitjançant l'anàlisi del seu flux del treball es podrà saber en quins aspectes caldrà focalitzar-se per tal millorar la seva productivitat i eficiència.
Els CFD mostren, de manera acumulada, les arribades i les sortides d'un procés, i permeten mesurar com han progressat els elements de treball al llarg dels diferents estats del flux de treball. Per tant, són un potent indicador del rendiment passat i present de l'equip.
Un Cumulative Flow Diagram dóna una visió quantitativa i qualitativa dels problemes del procés, i permet detectar els primers indicis de canvis en el flux del treball
D'un sol cop d'ull, ofereixen una gran quantitat d'informació que permet explicar certes situacions del passat i del funcionament actual, però no es pot utilitzar per fer prediccions o pronòstics futurs de cap classe.
Com es llegeix un Cumulative Flow Diagram?
L'eix de les X representa la línia dels temps del procés. L'eix de les Y representa el recompte acumulat dels elements de treball en el procés. Cada banda de la gràfica representa una columna del tauler Kanban corresponent. En la mesura en què es va fent pull dels elements de treball des del tauler Kanban, al CFD passen d'una banda a una altra i, quan finalment són completats, s'acumulen a la darrera de les bandes, que no deixa de créixer mai.
Els CFD ofereixen una visualització concisa i consistent de les tres mètriques del flux:
Treball en Curs (WIP o Work in Progress)
Temps de Cicle (Cycle Time)
Rendiment (Throughput)
01. Treball en Curs (WIP o Work in Progress)
En un CFD podem visualitzar la quantitat de treball en curs en cadascun dels estats que hi hagi definits en el procés a qualsevol moment del temps. Està representat per la distància vertical entre les línies de cadascuna de les bandes (cada estat té una línia d'arribada i una línia de sortida).
Com més alta és la banda, més treball en curs hi ha en aquella fase del procés, el que va associat a Temps de Cicle més llargs.
02. Temps de Cicle (Cycle Time)
En un CFD, la distància horitzontal entre el primer estat i el darrer mostra el Temps de Cicle mig aproximat dels elements de treball, és a dir, de manera aproximada, representa el temps mitjà que passa des que són demanats fins que es finalitzen.
Un flux de treball òptim és aquell en el que totes les bandes progressen en paral·lel, ja que significa que els Temps de Cicle es mantenen constants
03. Rendiment (Throughput)
La línia superior de la darrera banda d'un CFD, és a dir, la darrera de les línies, representa la quantitat de treball acumulat que un equip ha realitzat fins a un punt determinat en el temps.
El pendent d'aquesta línia entre dos punts qualsevol en el temps mostra el Rendiment mitjà de l'equip.
Finalment, analitzant la Taxa d'Arribada (Arrival Rate) i la Taxa de Sortida (Arrival Rate) d'un procés, ens permetrà saber com és d'estable el seu flux de treball. És a dir, si la distància entre la línia d'entrada i la línia de sortida de qualsevol banda és el mateix, el flux de treball en aquella fase és estable.
D'aquesta manera, es poden interpretant alguns dels patrons més comuns dels CFD:
Si les bandes es van eixamplant (comencen molt properes i acaben molt allunyades), és que hi ha un coll d'ampolla al sistema, doncs entren més elements de treball que els que en surten. Amb tota probabilitat, la multitasca o la realització d'activitats sense valor en un o més estats serà el problema
Si les bandes s'escanyen (comencen més separades i es van acostant), és que hi ha capacitat no utilitzada al sistema. És a dir, en un o més estats hi ha més capacitat de la que es necessita
Si les bandes van en paral·lel, significa que entren tants elements de treball com en surten i, conseqüentment, el procés és estable. Aquesta és la situació ideal, ja que l'equip es pot centrar en la reducció dels Temps de Cicle
Comments